Copyright © 2013.

Ontwerp & hosting LuMa Webdesign

Gezondheidscentrum Parc Imstenrade

"een oase voor rust en ontspanning!"

Disciplines
Behandelingen
Welness
Algemeen
Home Centrum Vergoedingen Links Contact

Shiatsu

Shiatsu is een vorm van manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van de duimen, vingers en handpalmen), rotaties en manipulaties, teneinde een slecht functioneren van de inwendige organen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen /handhaven, gebaseerd op de Oosterse geneeskundige traditie. Het is een vorm van meridiaan-behandeling, ontwikkeld in Japan. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van enig instrument, mechanisch of anderszins.

 

In tegenstelling tot andere massage-vormen wordt het lichaam bij Shiatsu niet ontbloot. Shiatsu als geneeskunst bestaat al meer dan 3000 jaar, maar is pas vrij recent als officiële therapie erkend en als zodanig volledig opgenomen in de gezondheidszorg in Japan.  Wat aangesproken wordt is het zelfgenezend vermogen: Shiatsu activeert het lichaamsbewustzijn en de mogelijkheden een nieuwe balans te creëren.

 

De behandeling

De shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de ballen van de duimen en vingers en de handpalmen op specifieke punten op het lichaam. Traditioneel heten deze punten in het Japans tsubo, het geen (stop)fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten.


Als gevolg van observatie en ervaring ontwikkelden de oude Chinezen een systeem om te diagnosticeren en te behandelen op basis van bijna 700 punten op het lichaam die door de energiestroom via de meridianen met elkaar verbonden zijn. Een belangrijke behandel methode was acupunctuur, waarbij naalden op punten langs de meridiaan lijnen gezet werden om de energiestroom te corrigeren. Deze kennis kwam naar Japan ruim duizend jaar geleden. In de achtiende eeuw incorporeerden de beoefenaars van de traditionele Japanse massage, anma, deze kennis in hun techniek.
Rond 1920 introduceerde Tokujiro Namikoshi shiatsu als een therapeutisch systeem geïntegreerd met de moderne anatomie en fysiologie. Hij bedacht het woord shiatsu, dat letterlijk “vingerdruk” betekent, om zijn systeem te beschrijven.


De tsubo´s corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam.

De Shiatsu-therapeut oefent druk uit op tsubopunten met duimen, vingers en handpalmen

Shiatsu is gebaseerd op het gebruik van de handen voor zowel diagnose als behandeling. De sensitieve vingertoppen kunnen verschillen in temperatuur en stijfheid onderscheiden, welke een indicatie zijn voor de conditie van het lichaam. De soort, de diepte en de duur van de druk toepassing moet aangepast worden aan de specifieke behoefte van elk gebied in het lichaam en aan ieder individu.


Hoewel de vaardigheden van een getrainde beoefenaar niet in een weekend aangeleerd kunnen worden, moet dit je niet weerhouden te ontdekken hoe Shiatsu voor jou zou kunnen werken en je beter bekend raakt met het menselijk lichaam. Regelmatig jezelf en anderen Shiatsu geven zal jouw gevoeligheid verhogen om te weten wat een lichaam nodig heeft. Dit is het begin van het herkennen van de conditie aan de oppervlakte die de onregelmatigheden in het lichaam weergeeft. De essentie van Shiatsu zit niet alleen in diagnose en behandeling met de handen, maar in de warmte van de moederlijke aanraking. Als de houding van de Shiatsu-gever zowel voorzichtig als zorgzaam is en de houding van de ontvanger open en ontvankelijk, zal de ervaring beiden ten goede komen.